fbpx

Rogersi segítő beszélgetés

Rogersi segítő beszélgetés 2023-09-23T14:01:19+00:00

„A feltétel nélküli elfogadás a legnagyobb élmény, amelyet egy ember átélni képes.”

Carl Rogers alaptézise, hogy minden ember eredendően jó és ha megfelelő környezetbe kerül, akkor képes a fejlődésre, az önmeghaladásra. A Rogers által kidolgozott módszer a segítő közvetítésével olyan eszközt ad a kliens kezébe, amivel aktivizálni tudja a belső lelki energiaforrásait. A segítő tudatosan igyekszik a háttérbe húzódni rogersi segítő beszélgetésnél. Arra törekszik, hogy a legkevésbé se befolyásolja, terelje a kliens gondolatait, mindig a nondirektivitás jellemzi a viselkedését a találkozás alatt. Kísérőként és nem tanácsadóként van jelen a beszélgetésben. Nem vesz fel anamnézist, nem diagnosztizál, nem próbálja meg besorolni a klienst semmilyen kategóriába. Nem tesz fel keresztkérdéseket a múltról, nem próbál a kliensből kisajtolni valamit, amihez ő még nem érkezett meg. A segítő tudja, hogy csak azoknak az eredményeknek van igazi értéke, amihez a kliens maga jut el. Az a beszélgetés ritmusa, a haladás sebessége és az „útirány”, amit a kliens határoz meg, kimondva vagy kimondatlanul. Az alapvető kérdés: „Mi történik Benned itt és most?” Ez a lényeg!

A segítő beszélgetéshez nincs szükség másra, csak két székre és egy olyan szobára, ahol a kliens biztonságban érezheti magát. Ahol nem kell attól tartania, hogy valaki esetleg rányit vagy kihallgatja a segítővel történő beszélgetését.

A segítő feladata, hogy elfogadja és megértse a klienst. A jó segítő mentes tud maradni az ítélkezéstől akkor is, ha valami nagyon megérinti a kliens történetében. Háttérbe húzódik, de a saját érzéseit igyekszik láthatóvá tenni, felvállalja a beszélgetés során benne megjelenő érzéseket, gondolatokat úgy, ahogy ezek megjelennek.

A segítő beszélgetés támogató légkörében a kliens megtalálhatja önmagát. Olyan torzítatlan tükröt kap, amely egyébként nem áll szinte sosem a rendelkezésére az embernek a mindennapokban. Ahogy egyre közelebb kerül valódi önmagához, úgy éled fel saját belső energiája, találja meg stabilitását. Ha ezt sikerül elérni, vagy legalább elindulni ezen az úton, akkor a rogersi segítő beszélgetés beteljesítette feladatát. Nincsenek csodaszerek az önismereti munkában. Ez a módszer sem az. Csak az tud fejlődni, csak az képes meghaladni önmagát, aki beleteszi az energiáját ebbe.