fbpx
/Rólam
Rólam 2021-06-24T20:38:05+00:00

Hiszek abban, hogy ha szavakba tudjuk önteni hosszú ideje cipelt bánatainkat, bénító félelmeinket; ha meg tudjuk fogalmazni kétségeinket, csalódottságunkat; ha szavak szintjén is szembe tudunk nézni az előttünk álló kihívásokkal, akkor abban a pillanatban valami könnyebbé válik. Valami ami addig terrorizálta az életünket egyszer csak elkezd veszíteni az erejéből.

Hosszú út vezetett odáig, hogy most ezeket a sorokat fogalmazom. 1977-ben születtem egy pedagógus házaspár negyedik gyermekeként. Átlagos fiatalkorom volt. Sok focival, bulikkal, barátságokkal, szerelmekkel. Huszonéves koromban, amikor leszereltem a katonaságból kerestem a világban a helyem. A nővérem tanácsára elmentem egy autogén tréning tanfolyamra. Az ott megélt tapasztalatok gyökeresen megváltoztatták az életemet. Elindultam azon az önismereti úton, ami mind a mai napig tart. Szép lassan, óvatosan haladtam egyre beljebb. A rózsaszín ködből előbújtak sötét és fenyegető dolgok, de az Isten megőrzött, hogy ezek ne daráljanak be.

Közben lehetőségem nyílt az élet fontos misztériumának a várandóságnak és a születésnek a kulisszái mögé belesni. Orosz Katalin megszületni-újjászületni csoportjaiban voltam/vagyok segítő számos alkalommal.  Itt születéskori traumák felnőttkori feldolgozásával foglalkozunk. Magával ragadott a téma. Missziómnak érzem, hogy terjesszem az itt megélt tapasztalatainkat. Egészen konkrét bizonyosság már bennem, hogy az élet nem csak biológiai értelemben kezdődik meg a fogantatáskor. Egész életünket meghatározó élményeket és tapasztalatokat szerzünk az édesanyánk hasában és akkor, amikor kiküzdjük magunkat onnan. Bár már egyre többen hallanak ezekről a kutatásokról, de a világ nagy része még mindig “missziós terület”, nagyszerű kihívás és felemelő feladat ebben a munkában részt venni.

Ezzel a különös utazással párhuzamosan a „polgári” életemben egy nyelvoktató, fordító-tolmácsoló cégnél dolgoztam nyakig elmerülve az üzleti életben. Örülök ennek a “kétlaki életnek”, ennek a megtartó egyensúlynak. Az üzlet nem engedi, hogy elveszítsem a realitásérzésemet, a lelki munka meg visszatart attól, hogy belefeledkezzem túlságosan az anyagi világba.

A harmadik dolog, ami meghatározza a mindennapjaimat az természetesen a család. Megházasodtam és született három csodás gyermekünk. Ott lenni a születésüknél egészen különleges élmény volt a fent megtapasztaltak után.

Közben elvégeztem a Károlin a Mentálhigiéné képzést. Itt megismerkedtem Carl Rogers módszerével a segítő beszélgetéssel és körbeölelt a „mentálos” légkör. Ez a kettő együtt szintén egy új világot nyitott ki előttem.

Egészen fiatal korom óta vonzanak a lelkünkben játszódó folyamatok. A felszín alatt zubogó folyam. Kiteljesedést és boldogságot érzek akkor, amikor valakinek segíteni tudok, hogy elinduljon és felfedezze belső világának zugait.