fbpx

Visszatekintés

//Visszatekintés

Visszatekintés

Te mit szoktál csinálni az év utolsó napjaiban? Van valami rituáléd, amivel magad mögött hagysz egy esztendőt? Én szeretek ilyenkor visszatekinteni és összegezni. Ha kíváncsi vagy szívesen elmondom, hogy idén én hogyan zárom az évet.

Ahogy ma reggel ezen elkezdtem gondolkozni négy fontos pont jutott eszembe.

Hála a Gondviselésért, amely jó dolgokat hozott

Ez talán a legkönnyebb és legszórakoztatóbb része a “feladatnak”. A legkönnyebb azokért a dolgokért hálásnak lennünk, ami egyértelműen jót hozott az életünkbe. Amikkel megajándékozott a sors. Ami már az első pillanatban felmelegítette a szívünket, amikor megtörtént. Igazán felüdítő ezeket számba venni. 

Nekünk hatalmas várakozásban, feszült izgalomban és örömben telt az évünk a kisfiam érkezésével. Nagyon hálás vagyok, hogy minden nehézség ellenére minden jól sikerült és már itt lehetünk vele. Egészséges, szép és szuszog :-).

Persze még nagyon hosszú lesz majd a lista, de egyértelműen ez emelkedik ki nálam idén.

Te miért vagy hálás? Neked is volt egy-egy ilyen kiemelkedő pont az évedben?

(Egy kedves barátomtól korábban kaptunk egy “hála-befőttet”. Ez egy szépen feldíszített befőttesüveg, amiben színes, üres papír darabok vannak. Ezek arra szolgálnak, hogy év közben az ember felírja rá azokat a dolgokat, amiért éppen aktuálisan hálás, és év végén – vagy bármikor –  ki tudja nyitni és vissza tudja könnyen idézni ezeket. Hihetetlen jó ajándék volt: sok örömet okozott)

Hála a Gondviselésért, amely nehézségeket hozott

Ez talán egy kicsit nagyobb kihívás már, de azt gondolom, hogy a nehézségek is hatalmas segítséget tudnak jelenteni. Ha más jó nem származik egy nagy megpróbáltatásból “csak” az, hogy túléltük, akkor az is nagy erőt tud adni. 2020-ról feltehetőleg nagyon sokaknak inkább a nehézségek fognak felidéződni..

Nekem ezzel kapcsolatban – többek között –  az jut eszembe, hogy komoly küzdelmeket kellett megélnünk a cégünknél gazdaságilag és emberileg egyaránt. Nagyon észnél kellett lennünk, hogy átvészeljük ezeket, de így megtapasztalhattuk, hogy van bennünk ellenállópesség. Olyan csapatot alkotunk, akik vállt vállnak vetve tudnak küzdeni.

Volt jópár hasonló pont az évben. Ezzel is meg tudok tölteni egy lapot.

Biztos neked is hozott nehezebb pillanatokat az év. Tanultál belőle valamit magadról?  Tudatára ébredél általuk valamilyen rejtett képességedre? 

 

Tetteim, amelyekre nem vagyok büszke

A fenti két pont esetében inkább a külső hatások – Gondviselés, karma, vaksors, kinek mi tetszik – voltak a fókuszunkban, de itt jön a rázósabb rész? Most mérlegére teszem a cselekedeteimet. Mi az, amit annak ellenére is megtettem vagy nem tettem meg, hogy a lelkiismeretem berzenkedett ellene. 

Ez a összegzés segíthet abban, hogy terveket készítsek. Mit tegyek, ha újra szembesülök azzal a helyzettel, amiben nem jól jártam el.

Természetesen erre a listára is több dolog kerül majd. Tudom, hogy megszegtem több ígéretet is, amiket magamnak tettem. Például, hogy rendszeresen írjak hasonló bejegyzéseket, vagy hogy jobban figyeljek az egészségemre. Arra, hogy mit és mennyit eszem, és hogy mennyi időt töltök mozgással.

Az év utolsó heteiben olvastam egy remek könyvet (James Clear – Atomi szokások), amelyek segíteni fognak abban, hogy 2021 már eredményesebb legyen ilyen szempontból. Több hasonló írást olvastam már, de ez volt a legösszeszedettebb és leghasznosabb.

Küzdünk, küzdünk és időnként elbukunk. Számodra is voltak olyan kihívások idén, ahol nem tudtál helytállni? Van terved arra, hogy jövőre mit fogsz máshogy csinálni?

 

Tetteim, amelyekre büszke vagyok

Végül, hogy igazán pozitívan zárjam ezt az összegzést számba veszem azt is, hogy miket tettem, amelyekre visszanézve igazán büszke tudok lenni. Fontosnak tartom ezt is “regisztrálni”, mert ez egy nagyon komoly megerősítést jelent a későbbiekre.

Büszke vagyok rá, hogy idén több hozzám fordulóval is sikerült mély és eredményes munkát végeznem. Fókuszáltan tudtam ott lenni ezekben a helyzetekben akkor is, amikor ez komoly kihívást jelentett.

Kérlek Te is veregesd meg a saját válladat. Legyél magaddal őszinte. Ne szerénykedj. Ismerd el magadnak felé, amit elismerésre méltónak gondolsz.


Én így fogom idén zárni az évet, és tudom, hogy 2021 új csodákat rejt. Ezt kívánom Neked is!

 

By | 2020-12-29T08:03:34+00:00 december 28th, 2020|Cikk|0 Comments