fbpx

Hogyan segít a segítő?

//Hogyan segít a segítő?

Hogyan segít a segítő?

Sokat foglalkoztat az a kérdés, hogy milyen módon lehet biztatni az embereket arra, hogy ne csak akkor kérjenek segítséget, amikor elromlik az autójuk, felmondja a szolgálatot a bojler, vagy ha megfájdul a foguk, esetleg eltörik a kezük, hanem akkor is, amikor a lelki világukban köszönt be egy nehezebb időszak. Már közel 20 éve indultam el a saját belső utamon: egy autogén tréning csoporton történő részvétel nyitotta ki az ajtót. Azóta tudom, hogy mennyire fontosak ezek a belső barangolások, és azt is hogy saját erőnkből néha csak szélmalomharcot vívunk. Ilyen biztató írásnak szántam a lenti sorokat is.

Szinte kivétel nélkül mindenki úgy érkezik meg egy segítőhöz, hogy már rengeteg lelki küszködésen van túl. Megélt és túlélt nehéz és még nehezebb időket. Próbált úrrá lenni a helyzeten a maga erejéből. Segítségül hívva barátokat, családtagokat. Ki-ki habitusától függően esetleg bevetve a hagyományos – búfelejtésre, problémamegoldásra – szánt szereket is. Sokszor tényleg az egyik legutolsó állomás a külső segítség kérése, többek között azért,  mert sokaknak most is szégyellnivaló dolognak tűnik egy segítő szakember felkeresése. 

És persze azért is, mert félve nyílnak meg az emberek egy ismeretlen előtt. Szokni kell a helyzetet. Nem arra vagyunk alapvetően berendezkedve lelkileg, hogy könnyen bizalmunkba fogadjunk valakit, akivel korábban sohasem találkoztunk, és elmondjunk neki olyan dolgokat, amit még esetleg a legközelebbi hozzátartozóink sem tudnak rólunk.

 

Mit is kaphatunk egy segítő szakemberrel való beszélgetéstől, ha sikerül átlendülnünk ezeken az akadályon?

Egy segítő jóvoltából kapunk egy független, külső nézőpontot a nehézségeinkre való rálátáshoz.  Egy olyan emberrel van lehetőségünk átelmélkedni a helyzetünket, akinek nincsen velünk szemben elvárása, előítélete. Vele tiszta lappal kezdhetünk mindent. Nem ismeri a családunkat, a korábbi életünket.  Nem fűződik érdeke ahhoz, hogy így vagy úgy viselkedjünk. Ezek a feltételek sohasem adottak, amikor az ember egy régi barátjával vagy egy családtaggal beszélget. Ott a kapcsolati szálak, a közös tapasztalatok mindig adnak egy olyan kontextust, ami nagyon megnehezíti az objektivitást. 

Egy segítő célzottan tanulta és sok éven át gyakorolta, hogyan lehet jól támogatni valakit abban, hogy szembe tudjon nézni a problémáival. Tudja, hogy miként kell olyan kereteket biztosítani, ami leginkább támogatja ezt a fajta személyes munkát. Természetesen a segítő is ember, jobb és rosszabb aktuális lelkiállapottal, de jó eséllyel az évek alatt már megtanulta magát olyan állapotban hozni a kliensével való munka idejére, hogy a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a saját pillanatnyi hangulata.

Egy segítő szakemberrel való munka nagy előnye az is, hogy biztosak lehetünk benne, hogy a megbeszélt időpontban mindenképpen nekünk szánja az idejét. Neki – jó eséllyel – nem fog közbejönni semmi. Nem fogja nekünk azt mondani – ami egy barát vagy egy családtag esetében könnyebben előfordul – hogy most valami közbejött.

Biztos sok érvet fel lehetne még sorakoztatni, de talán első lökésnek ez is jó lesz arra, hogy aki eddig hezitált, keressen egy segítőt és leüljön vele az első beszélgetésre. 

 

 

By | 2020-05-10T15:42:56+00:00 május 10th, 2020|Cikk|0 Comments