Cserélnél-e sorsot valakivel?

//Cserélnél-e sorsot valakivel?

Cserélnél-e sorsot valakivel?

Nagyon tetszik nekem ez a kép.

Elsőként egy kedves volt kollégám jut eszembe, aki a kisfia jövőjét profi úszóként képzeli el. Testközelből láttam, hogy mennyi mindent feláldoznak azért, hogy ez az álom megvalósulhasson. Egészen fiatalon már szinte minden hajnalban ott volt a medencében a srác. Ehhez természetesen arra is szükség volt/van, hogy az édesapja is ott legyen vele, hiszen utána sietniük kellett, hogy beérjenek az iskolába. Több év küzdelme után most már szép lassan jönnek az eredmények is, de még nagyon messze van az, hogy az a bizonyos álom megvalósulhasson. Addig még rengeteg lemondásra, erőre, önfeláldozásra van szükség és semmi nem garantálja a sikert.

Dárdai Pál írja az önéletrajzi könyvében, hogy profi pályafutása utolsó néhány évében folyamatosan fájdalomcsillapítókon élt egy korábbi lábsérülése következményeként, de alig hagyott ki meccset. Tony Schumacher, a német válogatott egykori kapusa az egyik világbajnokságot törött újjal védte végig egy speciális kesztyűben.

Irigykedve nézzük az ünnepelt sportolókat (sikeres üzletembereket, híres tudósokat stb), de talán ritkábban gondolunk bele abba, hogy mi kellett ahhoz, hogy eljussanak odáig. Csak a felszínt látjuk.

Weöres Sándor írja a Teljesség felé című kötetében:

Cserélnél-e sorsot valakivel?

Szeretnél gazdag lenni? A milliárdossal elcserélnéd vagyonodat, de

nem a sorsodat. Szeretnél népboldogító lenni? A királlyal, vagy

népvezérrel elcserélnéd hatalmadat, de nem a sorsodat. Szeretnél szent

lenni? A szenttel elcserélnéd fejlettségi állapotodat, de nem a

sorsodat.

Mindenki csak a saját sorsát bírja elviselni; a másé alatt

összeesne.

Az irigységszerű érzéseinket érdemes elengedni és a függöny mögé nézni. Csodálunk egy sportolót? Próbáljuk megfejteni, hogy őt mi hajtotta előre az úton. Olvassuk el az életrajzát. Hallgassuk meg a nyilatkozatait. Egészen ritka az, hogy valakinek nem kell „megfizetnie” az árát az eredményeinek.

Jön a VB. Tobzódhatunk a jó meccsekben, láthatunk rengeteg elképesztően sikeres sportolót. Ne irigyeljük őket, inkább tanuljunk tőlük.

Nagyon tetszik nekem ez a kép.

 

By | 2018-06-01T11:36:03+00:00 május 31st, 2018|Cikk|0 Comments